12 sollicitatietips

Als loopbaanbegeleider kom ik veel mensen tegen die op zoek zijn naar een andere baan.

Een aantal dingen die ik vaak hoor:

 • Ik haal geen voldoening meer uit mijn werk
 • Het kost mij meer energie dan dat het mij energie geeft
 • Het sluit niet aan bij mijn opleiding
 • Ik heb de verkeerde opleiding gekozen, ik weet niet (meer) waar ik wel goed in ben. 

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Eenmaal aan het solliciteren zie ik een aantal dingen gebeuren die vaak niet tot het gewenste resultaat leiden. De belangrijkste zijn:

 • Mensen kennen zichzelf niet goed genoeg of dwalen te veel af van wie zij zijn. Ze gaan teveel op bepaalde functie-eisen of kwalificaties in die niet bij hen horen maar toch zeggen dat ze die hebben om de baan te krijgen. De kans is groot dat je daardoor vroeg of laat stress gaat ervaren en weer gaat solliciteren . Of nog erger, je werkgever kiest ervoor om het zonder jou te proberen. Goed om te weten is dat met 49% stress oorzaak nummer 1 is bij ziekteverzuim in Nederland. Stress kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben maar door dicht bij jezelf te blijven sluit je dat deel als oorzaak uit!
 • Naarmate mensen langer werkzoekend zijn gaan ze zich steeds breder ‘oriënteren’ en solliciteren om maar aan een baan te komen. De kans om de baan te vinden waarin je gelukkig wordt neemt daarmee aanzienlijk af. En daarmee bedoel ik niet dat je niet buiten je eigen referentiekader moet denken maar wel goed voor ogen moet houden waar jouw vaardigheden en talenten liggen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die hun talenten kunnen inzetten in hun werk niet alleen veel gelukkiger zijn maar ook veel productiever.

 

Daarom kom ik hieronder met 12 belangrijke tips die jou helpen met het vinden van je droombaan.

12 Sollicitatietips

 

 1. Probeer voor jezelf zo goed mogelijk in kaart te brengen wie je bent. Dat kan met allerlei assessments.
  1. IQ- en vaardigheidstesten meten wat je kan. (Er zijn veel gratis online IQ testen te vinden maar die zijn niet allemaal even betrouwbaar. Vaardigheidstesten zijn er in allerlei vormen. Een site die ik kan aanbevelen is de site van Thalento. Zij hebben een uitgebreid aanbod van assessments voor onder andere vaardigheden.
  2. Persoonlijkheidstesten meten wat je wilt. Denk hierbij aan DISC, Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), Insights etc.
  3. Wil je weten wat je natuurlijke, instinctieve manier van handelen is, of met andere woorden hoe je wel of niet zal handelen, dan raad ik je de Kolbe A Index aan. Dit is de enige test die dat meet. Het mooie van de Kolbe A Index is dat het niet gaat over goed of fout, of over zwakheden. We hebben allemaal onze set talenten gekregen waarbij het goed is om te weten dat het ene talent niet beter of minder is dan het ander.
  4. Tenslotte heb je ook beroepskeuzetesten in allerlei soorten en maten. De meeste van deze testen zijn gebaseerd op je vaardigheden en je persoonlijke voorkeuren, je normen en waarden etc.  Sinds kort is er ook de Opgig. Dit is een assessment dat je een overzicht geeft van functies/carrières waarin je de meeste kans hebt om succesvol te zijn. Deze test is gebaseerd op de resultaten van jouw Kolbe A in combinatie met de resultaten van wat senior medewerkers en leidinggevenden belangrijk vinden over welke talenten je moet beschikken om succesvol te zijn in een bepaalde functie. Daarnaast heeft Opgig een geweldige functionaliteit dat het per functie een overzicht geeft van alle openstaande vacatures bij jou in de buurt. Je kunt dus héél gericht solliciteren. Bij de Opgig kan je je huidige opleidingsniveau aangeven plus je gewenste opleidingsniveau. Hierdoor krijg je ook inzicht in wat het financieel oplevert wanneer je langer studeert.
 2. Wanneer je gaat solliciteren vraag je dan af of je voor een korte termijn of een lange termijn oplossing gaat. Wil je zo snel mogelijk een baan omdat je geld nodig hebt en het werkplezier en de voldoening op de tweede plaats komen? Of ga je voor de lange termijn? Ga je voor die functie waarin je optimaal naar je potentieel kan werken, waar je je talenten kunt inzetten? Hierdoor heb je niet alleen meer plezier in je werk waardoor je het langer volhoudt maar ben je ook nog eens productiever. Hierdoor wordt werken een win-winsituatie voor jou en je werkgever! (Tip: Passie/ voorkeuren en talenten hoeven niet altijd een goede match te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld iemand zijn die van nature veel afwisseling in taken nodig heeft, die kan ‘multitasken’. Wanneer je een functie kiest waarin juist van je verwacht wordt dat je van nature heel systematisch en gestructureerd werkt zal je vroeg of laat stress gaan ervaren omdat je tegen je natuur in werkt).
 3. Met standaard motivatiebrieven en CV’s kom je er niet. Zorg er dus voor dat je je onderscheid. Eén van de sleutelwoorden daarbij is authentiek. Blijf in je brief dicht bij jezelf, wéés jezelf en ga uit van jouw set van vaardigheden, competenties en talenten. Met behulp van de eerste tip moet je daar in een heel eind komen. Vind je dat lastig dan help ik je graag!
 4. Maak slim gebruik van je netwerk. Je netwerk is niet alleen zakelijk maar ook privé! Zorg ervoor dat mensen in je omgeving weten dat je op zoek bent naar werk en wat voor werk je zoekt. Nu al vindt ca. 80% van alle werkzoekenden een nieuwe baan via het informele circuit en slechts 20% naar aanleiding van gerichte sollicitaties. Bezoek bijvoorbeeld ook bedrijvencontactdagen. Vaak kun je daar als bezoeker gratis kaarten voor krijgen. Bedrijvencontactdagen worden meerdere keren per jaar door het hele land georganiseerd. Zo maak je kennis bij de bedrijven bij jou in de buurt en kun niet alleen wat leren over wat voor diensten of producten ze leveren maar ook over de mensen die er werken.
 5. Maak gebruik van Social Media. Denk hierbij niet alleen aan LinkedIn, maar ook in toenemende mate aan Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest. Op Facebook zijn er allerlei (regionale) groepen waarin vacatures worden aangeboden. Ook plaatsen bedrijven rechtstreeks vacatures op Facebook. Wanneer je op LinkedIn actief bent zorg er dan voor dat je jezelf krachtig en uitnodigend profileert. Sluit je aan bij netwerkorganisaties en alumni. Hierdoor word je beter gevonden door werkgevers en recruiters.
 6. Als je eenmaal een functie hebt gevonden waar je dolenthousiast over bent én het sluit goed aan bij wie jij bent, let dan op de volgende dingen:
  1. Op welke functie solliciteer je? Is het overheid of commercie, finance of sales?
  2. Pas per sollicitatie je brief en cv aan!
  3. Bedenk: wie leest mijn brief/cv.
  4. Verdiep je in het bedrijf en de functie. Bel ze desnoods met vragen over de functie zodat je een goed beeld krijgt of je jouw talenten kunt inzetten in de functie. Het gebeurt namelijk vaak dat functieprofielen gekopieerd worden van andere functies of dat ze al lange tijd niet meer bijgewerkt zijn waardoor de functie-eisen niet (meer) overeenkomen met wat er van jou verwacht wordt.
  5. Lieg nooit over vaardigheden, eigenschappen of talenten. Daarom is de eerste tip ook zo belangrijk. Zorg dat je een goed beeld hebt van jezelf. Wanneer je namelijk uit kan gaan van jouw talenten, de dingen waar jij goed in bent ben je ook veel beter in staat om het gesprek naar je toe te trekken in plaats van te zeggen wat de persoon aan de andere kant van de tafel wil horen. Overdrijf ook niet teveel want je moet het ook allemaal waarmaken!
 7. Gefeliciteerd: Je bent door naar de volgende ronde! Je mag op gesprek! 
  1. Meestal staat dit in de uitnodiging maar zorg ervoor dat je de naam van je recruiter of gesprekspartner hebt. Ook hij/zij is online vindbaar. Misschien heeft de persoon in kwestie dezelfde opleiding gedaan of op dezelfde school gezeten. Of hebben jullie gemeenschappelijke interesses. Dat zorgt voor een klik en maakt het gesprek vaak makkelijker.
  2. Zorg ervoor dat je op tijd bent! Met alle (digitale) hulpmiddelen als navigatiemiddelen, OV apps etc. heb je bijna geen excuus meer om te laat te komen. Als de reistijd van deur tot deur een half uur is, vertrek dan uiterlijk 3 kwartier van te voren.
  3. Ook in het gesprek, blijf en wees jezelf!
  4. Luister goed naar de vragen en neem de tijd om over een antwoord na te denken. Je kunt tijd winnen door de vraag te herhalen. “Klopt het dat..?” of “Begrijp ik u goed als u zegt dat..?”
  5. Kom zelf ook met vragen. Bijvoorbeeld als je de Kolbe A hebt gedaan zou je kunnen vragen: “Ik ben van nature op mijn best als ik met korte deadlines werk” Of “Ik ben iemand die op zijn best is als hij met werkprocedures kan werken, of sterker nog als ik ze zelf kan opstellen. Heb ik daar de gelegenheid voor in deze functie?”.
 8. Vragen die je kunt verwachten. Maar ook zelf kunt stellen! 
  1. De organisatie, functie en motivatie
  2. Ambitie en drijfveren (zie punt 2)
  3. Werkervaring en opleiding
  4. Competenties
  5. Sterke en ‘ontwikkelpunten’. Als mensen vragen wat je ontwikkelpunten zijn zou ik zeggen dat ik mijn sterke punten nog verder wil ontwikkelen. En dat heeft te maken met de resultaten van je Kolbe A™ Index, oftewel je Modus Operandi (M.O.). Zoals ik in punt 1c al aangaf gaat het bij Kolbe niet over goed en fout of over zwakheden. Iedereen is goed zoals hij is. Wanneer jij van nature iemand bent die op zijn best is wanneer je met korte deadlines werkt, onder tijdsdruk, dan zal het nooit enig effect hebben wanneer je een ‘timemanagement’ training doet. Om de simpele reden dat het tegen je natuur in gaat. Je zal nooit gaan plannen. Wat er niet in zit komt er ook niet uit. Het heeft niks met motivatie te maken.
  6. Praktische zaken. Denk bijv. aan de werkplek. Vraag of je een rondleiding over de afdeling/bedrijf mag krijgen. Misschien is het zelfs mogelijk om een keer een dag(deel) mee te lopen.
 9. Wanneer je staat ingeschreven bij vacaturesites, zorg er dan voor dat je je cv regelmatig update. Daardoor is de informatie die er in staat recenter en relevanter voor werkgevers. 
 10. Benoem je successen! Denk aan awards die je hebt gewonnen of bijzondere projecten waaraan je succesvol hebt deelgenomen.
 11. Zorg ervoor dat je cv niet te lang is. Maximaal 2 pagina’s.
 12. Laat je cv nalezen door een ander.

 

Ik hoop je hiermee op weg te hebben geholpen naar een succesvolle sollicitatie!

 

Alvast veel succes en werkplezier bij je nieuwe werkgever!